Door Stad & (Duits) Land (65 km)

Routes

Kenmerken: Erfgoed Recreatief fietsen Natuur
Adres
Stationsstraat 3, 7481JA Haaksbergen

Door Stad & (Duits) Land (65 km)

Vanuit Haaksbergen op de fiets richting stad Enschede. Heen door dorp en boerenlandschap, terug via buitengewoon hoogveen, hei, bos en water. De route andersom fietsen, mag natuurlijk ook.

Fietsroute

Afstappers

1) Aamsveen In het Aamsveen vind je naast afgegraven hoogveen ook natte broekbossen, heidevelden, veenputten en schraalgrasland. Het Aamsveen is ook bijzonder om het heideblauwtje en de welriekende nachtorchis. De welriekende nachtorchis bloeit van eind mei tot begin juli. De meeste kans om een heideblauwtje te zien is van half juni tot eind juli.

2) Witte Veen Dit heide- en bosgebied met oude grenspalen was ooit een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland. Hier ervaar je nog het landschap van vroeger. Oude zandweggetjes, eikenlanen, hei, bos, veen en water wisselen elkaar voortdurend af. Bijzonder zijn de Schotse Hooglanders en de Galloway-koeien, die de heide vitaal houden en door begrazing verdroging tegengaan. Op de velden groeit klokjesgentiaan, veenpluis, eenarig wollegras en lavendelheide.

3) Haaksbergerveen Geniet van veenbossen, actief hoogveen en prachtige planten waaronder de klokjesgentiaan. De grote schaapskudde en de Hereford runderen houden de heide vitaal. Vanaf 2017 overwinteren de schapen in de nieuwe schaapskooi (schaapschot) aan de Schapendrift.

Deze routeflyer met routebeschrijving is verkrijgbaar bij Haaksbergen Promotie/VVV aan de Stationsstraat 3.

Contact

Adres
Stationsstraat 3
7481JA Haaksbergen
Telefoon
535722811
E-mail