Educatief Centrum Schaapskooi

-
kenmerken: Kinderen Ontdekken Natuur Platteland
prijzen
gratis
locatie
Schaapskudde Haaksbergen, Haaksbergen

Educatief Centrum Schaapskooi

Dit nieuwe gebouw is in een oud jasje gestoken en wordt nu ingericht als een multimediale expositie over de schaapskudde in het Haaksbergerveen.

Het educatief centrum is de virtuele poort naar het Haaksbergerveen. Er is een permanente expositie ingericht over dit unieke natuurgebied met alles wat er leeft groeit en bloei. Kids kunnen natuur spelletjes spelen met de dieren op de smart table, voelen en kijken in de voel- en kijkgaten en een virtuele tocht met de VR Bril maken met de herder en zijn hond of de kudde in het Haaksbergerveen. Voor mensen die slecht ter been zijn is er een leunstoel met een VR bril om zo tocht te genieten van de natuur.

Schaapskudde

De schapen die op dit moment meelopen in de kudde zijn heel divers in soort waaronder: het Veluws Heideschaap, Clun Forest, Zwartbles, Schoonebeeker, Drents Heideschaap en Swifter. Naast de schapen, grazen er ook nog aantal geiten mee in de kudde. De reden hiervoor is o.a., dat er op het veen erg veel berkengopslag voorkomt. Wanneer hier niets aan wordt gedaan, zullen de berken in een relatief korte tijd het veen geheel overwoekeren.

Rit met de Wakelexpress

Combineer je bezoek aan het educatieve centrum met een rit met de Wakelexpress. Elke dinsdag is er een pauze met de Wakelexpress bij de Schaapskooi. Vanaf De Wakel in Het Buurserzand rij je over smalle paadjes over het unieke hoogveen, met een beetje geluk spot je onderweg nog een adder.

Haaksbergerveen

Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Hoogveen is een zeldzame grondsoort, die maar op enkele plaatsen in ons land voorkomt. Herstel van het hoogveen staat bij het beheer voorop. Dankzij het nemen van maatregelen, met name ten aanzien van het waterpeil, is hier de hoogveenvorming weer op gang gekomen

Wanneer

 • Educatief Centrum Schaapskooi

  29 jul - 31 dec 2019
  • elke woensdag | - uur
  • elke zondag | - uur
  Schaapskudde Haaksbergen, Haaksbergen
  gratis

Locatie

Adresgegevens