Buurser pot te water!


Buurser pot te water!

Eind maart is een replica van de Buurser pot voor het eerst te water gelaten in de Buurserbeek. De in ere herstelde Buurser pot vaart vanaf mei tot oktober over het water waar het vrachtscheepje vanaf de 15e eeuw tot de eerste helft van de negentiende eeuw ook heeft gevaren.

Historisch vrachtscheepje

De Buurser pot is een kleine platbodem die in vroegere tijden ongeveer 1,5 ton vracht vervoerde tussen het Duitse Ahaus en Deventer. Er werd van alles vervoerd: boter, kaas, eieren, zout, azijn, olie, haring, stokvis, siroop, brandewijn, lijn- en hennepzaad, traan turf, teer, textiel, houtskool en papier. Een belangrijk product uit Duitsland was de zogenaamde ‘poteerde’, witte klei voor de aardewerkindustrie in Deventer.

Geschiedenis herleeft

Door de bouw van de ‘De Waterspreeuw’, een replica van de Buurser pot, herleeft een bijna vergeten geschiedenis. Een geschiedenis met mooie verhalen over schippers die voeren waar geen water was, mulders die maalden en tegelijkertijd vissen vingen en boeren die vernuftig met het water hun weiden bevloeiden. Maak kennis met het boeiende verhaal van dit vrachtscheepje en geniet van de rust en de natuur van de Buurserbeek. De (vrijwillige) schippers nodigen u van harte uit voor een uniek vaartochtje.

Vaarten

De Buurser pot 'De Waterspreeuw' vaart van mei tot oktober op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag vanaf de Oostendorper watermolen richting de Harreveldse schans, een voormalig verdedigingswerk bij Buurse, heen en terug in een ruim een uur durende vaartocht. Afvaarten zijn om 13.30 en 15.00 uur. Per vaart kunnen maximaal 10 passagiers mee. Volwassenen betalen € 5,00 en kinderen tot 12 jaar € 3,00. Vooraf boeken is aan te bevelen en kan bij VVV Haaksbergen.