Met Erve Onland begon het te leven 'achter de beek'


Met Erve Onland begon het te leven 'achter de beek'

Volgens de locale historicus was het de eerste boerderij ‘achter de beek’. De Buurserbeek welteverstaan. Johan Onland was in 1605 de eerste bewoner van Erve Onland aan de Kalkdijk. Anno 2017 genieten Johan en Annette Asbreuk samen met hun drie kinderen van het landleven op deze bijzondere plek.

Erve Onland ligt verscholen aan het doodlopende deel van de Kalkdijk, maar is bij veel Haaksbergenaren toch bekend. De avondvierdaagse ging dit jaar weer over het erf richting Buurserstraat.

Geloei verraadt de plek waar de koeien staan. Kippen hebben voorrang op het erf. Door de jaren heen zijn nieuwe stallen om de eeuwenoude oorspronkelijke boerderij heen gebouwd. “Hier ben ik geboren”, zegt Johan Asbreuk (55) als we door de stal richting woongedeelte lopen. De ouderlijke woning van de agrarisch ondernemer moet ooit op woeste grond zijn gebouwd. De omgeving bestond uit oorspronkelijk natuurgebied. Asbreuk vindt het een bijzonder gegeven, maar daar houdt het voor hem ook wel op. Echtgenoot Annette was meer geïnteresseerd in de geschiedenis van Erve Onland en kwam via plaatsgenoot en historicus Eric Ooink meer te weten over de plek waar ze 26 jaar geleden, na het trouwen met Johan, kwam te wonen. “De naam Onland duidt erop dat dit het eerste stuk ontgonnen grond van deze omgeving moet zijn geweest,” vertelt ze. “En daarmee was het zogezegd ook de eerste boerderij achter de beek. Andere boerderijen staan nergens beschreven.”

Johan nam de boerderij midden jaren negentig van zijn ouders Gerard Asbreuk en Annie Asbreuk -Tuchter over. Het oorspronkelijke gemengde bedrijf van vroeger ging over in een melkveehouderij. In 2013 werd het oude gedeelte aangepakt. “Dat was echt nodig. Het herstel heeft de nodige investeringen gekost, maar dat is deze plek zeker waard. De boerderij draagt zo’n mooie historie met zich mee dat slopen nooit een optie is geweest.” Annette pakt de stamboom van dit eeuwenoude familiebedrijf erbij. Als ook oude gebruiken in ere waren gehouden, had er nu geen genaamd Asbreuk gewoond, zo blijkt. “Wanneer je de stamboom bekijkt, zie je dat tot een bepaalde periode de aangetrouwde man zijn naam moest aanpassen aan de oorspronkelijke naam Onland. Door zijn introuwen op Onland in 1718 ging Hendrik Rengerink uit Buurse bijvoorbeeld Onland heten. Later is het aanhouden van de familienaam afgeschaft.”

Erve Onland is ook een plek waar oud en nieuw hand in hand gaan. Het woongedeelte mag dan eeuwenoud zijn, de bedrijfsvoering is met nieuwe stallen van deze tijd. Koeien melken doet Johan Asbreuk liever zelf, gewoon omdat-ie het leuk werk vindt. Met melkrobotten heeft hij niet zoveel. “Die geven misschien meer vrijheid. Maar mijn broer Richard woont hiernaast en neemt het melken over als wij vakantie hebben. Daar zijn we blij mee.” Asbreuk groeide op met het gevoel van vrijheid op de boerderij en zou niet anders meer willen. “Het is de charme van het boerenleven. En helemaal op deze mooie plek.”

Een kijkje nemen op Erve Onland?

Zaterdag 9 september tijdens de Open Monumentendag in Haaksbergen bent u van harte welkom. Onder het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ organiseert de Historische Kring Haaksbergen deze dag een fietstocht langs interessante, karakteristieke en historisch panden.

omschrijving

Fotografie: Eveline Lenderink | Tekst: André Scheffers