Weetjes over de Schaapskudde


Weetjes over de Schaapskudde

We hebben een aantal leuke weetjes voor u verzameld omtrent de schaapskudde. Over de nieuwe lammetjes, de herders en hun honden, het nieuwe onderkomen van de kudde en waar de kudde zoal te vinden is.

Zeldame Bentheimer landschaap weer onderdeel van de kudde

Vorig voorjaar is de kudde uitgebreid met 12 Bentheimer Landschaapooien. Een zeldzaam schapenras dat zicht thuis voelt op het Haaksbergse begrazingsgebied. De ooien doen het goed. Ruim 60 prachtig zuivere Bentheimer lammetjes zijn er dit voorjaar geboren naast de ruim 400 mooie lammetjes met een mix van rassen als Schonebeeker (heideschaap), Coburger Fuchs en Veluws heideschaap. Als één van de eersten in Nederland is ‘De Wollige grasmachine’ van schaapsherder Laura Hoogewerf uit Haaksbergen in 2013 weer begonnen met fokken van Bentheimer Landschapen.

De jongste schaapherder van Nederland

Twee vaste herders en twee vrijwillige herders ontfermen zich over de kudde. Tijdelijk krijgen ze ondersteuning van 2 stagiair herders, waaronder de jongste herder van Nederland. Hij volgt momenteel een opleiding tot schaapherder in Velp. Sinds eind vorig jaar is het ambacht schaapherder UNESCO Nederlands Cultureel Erfgoed. Een prachtige traditie die zo beter beschermd en dus bewaard blijft.

Pepsi, Spasky en Maja, de beste maatjes van de herder

Zonder Pepsi, Spasky en Maja kan de herder zijn werk niet goed uitvoeren. Deze schaaphonden helpen de schaapsherder getrouw bij het hoeden en drijven van de Kudde. Alle drie zijn ze echte workaholics. Ze verzetten met veel passie werk voor zes en stellen geen hoge eisen. Een aai over hun bol stelt ze al tevreden. Pepsi is een Border Collie, Spasky een Alt Deutscher Hütershunde en Maja een Härzer Fuchs.

Grote kans dat je de schaapskudde tegenkomt in het Haaksbergerveen

De grote schaapskudde begraast zo’n 250 hectare in totaal. Ze zijn veelal te vinden in het Haaksbergerveen waar ze samen met de Herefordrunderen het veen vitaal houden. Daarnaast grazen ze langs de Buurserbeek, af en toe in het Buurserzand en op particuliere landgoederen.

Kooi zonder naam? Dat kan natuurlijk niet

15 inzendingen zijn er binnengekomen op de oproep om een passende naam voor de nieuwe schaapskooi te bedenken. Horstervennehoes is de naam geworden. Het is een combinatie van Horstervenne en venhoes. Horstervenne is de oude benaming van het gebied waar de kooi staat. Venhoes is geopperd door Ria Klijn-Bruins. Venhoes staat voor de schapen die dagelijks terugkeren naar huis na hun werk in het Haaksbergerveen. Het naambord met daarop de naam is eind vorig jaar onthuld door de bedenkster.

Verrassende lichtinval

De nieuwe schaapskooi is opgetrokken uit douglashout. Op het dak liggen zo’n 40.000 rode pannen en 250 doorzichtige pannen. Deze zijn willekeurig gelegd en dat geeft een heel verrassend lichteffect.

Weetjes over de Schaapskudde