Zoutmarke Tour

kenmerken: Archeologie & historie Kunst & Cultuur

Zoutmarke Tour

Met een historische bus en stoomtrein door het fraaie Twentse Landschap en de wereld van de zoutwinning. Ontdek het heden en verleden van de zoutindustrie in Twente en de betekenis van de lokaalspoorlijn hierbij.

Deze dagtocht neemt u mee door het gebied tussen Hengelo, Enschede, Haaksbergen en Delden ook wel de Zoutmarke genoemd. Het gebied kent een rijke historie van zoutwinning. Talkrijke zouthuisjes en enkele historische boortorens liggen er verscholen in een sfeervol Twents landschap.

Hoe ziet de dag eruit?

De tour start bij de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Daar vertellen ze graag hoe het er op het lokaalspoor aan toe ging en wat dit heeft betekend voor de zoutindustrie en de ontwikkeling van de regio. Na een rondleiding over het emplacement en een bezoek aan de werkplaats gaat de reis per stoomtrein naar Boekelo. Daar staat de voormalige stads- een streekbus TET 38 klaar voor de bustocht langs de talrijke, in Saksische stijl gebouwde zouthuisjes, historische boortorens en de hedendaagse zoutwinning. Bij Erve ‘Op ’t Oorbeck’ in Twekkelo wordt gestopt voor een lunch in de gezellige theetuin of ‘timmerschöppe’. Vervolgens gaat de reis verder naar het Zoutmuseum in Delden. Hier komen alle aspecten van het zoutverhaal bij elkaar; hoe en waar het gewonnen wordt, waarom het belangrijk is voor ons, hoe de zouthuisjes er van binnen uitzien, hoe men te werk ging in de boortorens en hoe het hedendaagse productieproces van Akzo Nobel in elkaar steekt. De TET 38 brengt u na afloop van het bezoek aan het museum weer terug naar Haaksbergen.

Aanmelden

Wilt u mee met bus en stoomtrein door het gebied de Zoutmarke? Dan kunt u zich aanmelden bij VVV Haaksbergen, T 053-5722811 of E info@vvvhaaksbergen.nl. Reserveren kan uiterlijk tot 15.00 uur de vrijdag voorafgaand aan de tourdag.

Minimum deelname is 25 personen en maximum 30 personen. Gaat de tour niet door, dan ontvangt u hierover uiterlijk de dag ervoor bericht.

Kosten

€ 29,50 per persoon (all-in), vooraf te voldoen aan VVV Haaksbergen. Het betalingsbewijs dat u ontvangt, is uw toegangsbewijs voor de tour.

De Zoutmarke Tour is een samenwerking tussen Museum Buurtspoorweg, Stichting Historische TET, Zoutmuseum Delden en VVV Haaksbergen.