Haaksbergen

In het zuidoosten van Twente ligt het pittoreske dorp Haaksbergen. De omringende bossen, heidevelden, veengebieden en zandverstuivingen geven het dorp een bijzondere sfeer. Het Haaksbergese centrum combineert landelijke gemoedelijkheid met stedelijke voorzieningen. Leuke winkels, gezellige cafés en luxe restaurants bepalen het beeld. De geschiedenis herleeft bij de Museum Buurtspoorweg, waar nog altijd authentieke stoomlocomotieven rijden tussen Haaksbergen en Boekelo. De kerkdorpen Buurse en Sint Isidorushoeve horen ook bij de bijna 24.500 inwoners tellende gemeente.

Historisch oogpunt

Het haaksbergse verleden is onder meer terug te vinden in de bebouwing van het centrum. Historisch hoogtepunt is de 11-eeuwse Sint Pancratiuskerk. Lees hier meer over de historie van Haaksbergen.

Park Scholtenhagen

Aan de zuidzijde van Haaksbergen ligt Park Scholtenhagen, een uitgestrekt park met talloze voorzieningen. Het park is in 1902 door de toenmalige bezitter, Willem Hendrik Jordaan, bij legaat geschonken aan de inwoners van Haaksbergen. Het moest een plek worden waar ruimte zou zijn voor ontspanning en rust voor de Haaksbergse bevolking. Tegenwoordig is het park daarnaast een recreatieve voorziening met sportieve faciliteiten, zoals een zwembad, golfbaan, atletiekbaan, voetbalvelden en tennisbanen. Het authentieke parklandschap is goed bewaard gebleven.

Buurse

Buurse is van oudsher een actief kerkdorp. De verschillende recreatieve voorzeiningen en het sterke verenigingsleven maken Buurse ook geliefd bij toeristen en recreanten. Het omringende coulisselandschap en de hooggelegen essen en oude erven zijn kenmerkend voor het boerendorp. In de omgeving liggen drie bijzondere natuurgebieden: het Buurserzand, het Haaksbergerveen en het Witte Veen. Het grensoverschrijdende Witte Veen vormt een natuurlijke verbinding met Duitsland. Neem eens een kijkje op de lokale website van Buurse.

Sint Isidorushoeve

Het kerkdorp Sint Isidorushoeve is genoemd naar de heilige Isidorus, de beschermheilige van de plattelanders. Het circa 1.300 inwoners tellende dorp is ontstaan rond de Rooms-katholieke Isidoruskerk. Het jaarlijkse zomerfeest, dat plaatsheeft op Hemelvaartsdag en het aansluitende weekend wordt ieder jaar druk bezocht.